Misiuni populare “Nu tremur la cutremur”
În perioada 10-12 martie 2023, în Parohia Romano-Catolică “Sfântul Mihail” din Săveni, au avut loc misiunile populare cu tema “Nu tremur la cutremur”, predicator fiind părintele Petru-Sebastian Tamaş, director al Oficiului pentru Pastoraţia Şcolară în Dieceza de Iaşi. Sfânta Liturghie de încheiere a acestor zile a fost prezidată de PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iaşi.
Deschiderea acestor zile binecuvântate de misiuni populare a avut loc vineri, 10 martie, cu Sfânta Liturghie de la ora 17:00, prezidată de pr. Daniel Iacobuţ, decan de Iaşi şi paroh al Parohiei Romano-Catolice “Adormirea Maicii Domnului” din Iaşi. La cuvântul de deschidere, părintele paroh, Gabriel Bacoşcă, i-a invitat pe credincioşi să fie deschişi Duhului Sfânt pentru a putea pune în practică învăţăturile părintelui predicator.
În această primă zi, în care tema era “Dumnezeu e mare, necazul e mic” la predică, după ce a fost invocat Duhul Sfânt printr-un cântec, părintele Petru a invitat credincioşii să transforme satul într-o biserică, prin accentuarea vieţii spirituale, mai ales prin rugăciune intensă şi prin reconcilierea cu Domnul în sacramentul Pocăinţei. Apoi părintele a accentuat faptul că, atunci când vine cutremurul, când vin greutăţile vieţii, nu trebuie să tremurăm, nu tremurăm, dacă noi suntem reconciliaţi cu Dumnezeu. De asemenea părintele predicator a subliniat faptul că singurul lucru care ne face să nu fim în pace cu Dumnezeu este păcatul, tocmai de aceea trebuie să căutăm mereu să fim în pace cu Dumnezeu. În cadrul aceleiaşi predici, părintele ne-a invitat să fim şi noi iertători între noi, chiar dacă putem suferi multe nedreptăţi. Să iertăm aşa cum şi noi suntem iertaţi de Dumnezeu.
În cea de-a doua zi a misiunilor populare, sâmbătă, 11 martie, cu tema “Am avut noroc că am fost împreună”, la Sfânta Liturghie celebrată de pr. Cristian Farcaş, paroh al Parohiei Romano-Catolice “Adormirea Maicii Domnului” din Fărcăşeni, în cadrul predicii, părintele Petru a subliniat faptul că Dumnezeu ne iubeşte infinit, invitându-ne să trăim aşa cum a trăit Isus, adică iubind necondiţionat, să ştim să facem mereu primul pas în a ierta şi iubi, să nu aşteptăm ca aproapele să facă primul pas, deoarece primul pas îl face cel care iubeşte cel mai mult. Apoi părintele i-a îndemnat pe soţi să se iubească necondiţionat pentru ca totul să decurgă bine.
A treia zi, cu tema “Nu pot să tac!”, duminică 12 martie, a fost şi ziua de încheierea a misiunilor populare. Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iaşi. La cuvântul de învăţătură, părintele Petru a subliniat ideea curajului. Curajul de a ne ruga, în toate condiţiile, cu toate riscurile posibile. Curajul de a da mărturie despre Dumnezeu. De asemenea părintele ne-a spus despre rugăciunea plăcută lui Dumnezeu, rugăciunea pe care el o vrea, nu cea pe care vrem să i-o dăm noi. Trebuie să îi dăm lui Dumnezeu ceea ce vrea el să îi dăm, nu ce vrem noi să îi dăm. Rugăciunea cea mai plăcută lui Dumnezeu este Sfânta Liturghie şi ne invita părintele să participăm la Sfânta Liturghie cu devotament, pe lângă toate faptele şi intenţiile noastre bune.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, părintele paroh Gabriel a mulţumit bunului Dumnezeu pentru toate harurile primite în aceste zile, apoi a mulţumit Excelenţei Sale Petru, pentru că a binevoit să prezideze Sfânta Liturghie de încheiere a misiunilor populare, de asemenea a mulţumit şi Excelenţei Sale Iosif, pentru grija părintească pe care o arată întregii dieceze. Părintele şi-a exprimat mulţumirile şi faţă de părintele predicator Petru-Sebastian Tamaş, pentru toate învăţăturile pe care ni le-a dăruit în aceste zile binecuvântate. De asemenea, părintele paroh a mulţumit şi preoţilor care au binevoit să fie alături de comunitatea din Săveni, în aceste zile, la Sfânta Liturghie şi preoţilor care au stat în confesional pentru a împărţi milostivirea lui Dumnezeu, dar a mulţumit şi credincioşilor pentru deschiderea sufletească de care au dat dovadă.
Post binecuvântat în continuare!
Laurenţiu-Daniel Timaru
seminarist în anul V, la Seminarul Mare din Iaşi